Публічна інформація
Депутатський корпус
Sinoptik.UA
Статистика

Головні події

Головна » 2016 » Лютий » 15 » 20 лютого - День вшанування роковин трагічних подій на майдані
09:29
20 лютого - День вшанування роковин трагічних подій на майдані

З 18 лютого в Україні вшановують пам'ять Небесної Сотні - загиблих під час подій на Майдані в лютому 2014 року. Саме з цього дня почалася активна фаза протистояння між активістами і силовиками під час Революції гідності.

Протягом зими 2013-2014 років у Києві та інших містах України тривало протистояння мітингувальників і міліції. Першим поштовхом до початку акцій протесту стала відмова тодішнього президента України Віктора Януковича підписати документ про асоціацію України з ЄС, коли на Майдан вийшли студенти і активісти.

Проте масового характеру протести набрали, коли в ніч на 30 листопада "Беркут" силою розігнав студентський протест, який вже майже сходив нанівець.

Після цього на Майдані виросло наметове містечко, а також активісти зайняли будівлю КМДА. Протестувальники оголосили про безстрокову акцію. Кілька разів протягом грудня їх намагалися розігнати, але невдало. Перші силові протистояння почалися 19 січня під час протесту проти прийнятих Радою "законів 16 січня" в районі Європейської площі та вул. Грушевського, тоді загинули перші протестувальники, а градус напруги підвищився.

Ще через місяць, коли в СБУ було оголошено про початок антитерористичної операції проти наметового містечка на Майдані, була спроба зачистки площі, яка переросла у фазу силового протистояння.

Вранці 18 лютого протестувальники з вимогою обмеження повноважень президента почали ходу до Верховної Ради, в Маріїнському парку "майданівці" вступили в протистояння з "антимайданівцями" і "тітушками", серед яких, як потім стало відомо, були і представники силових органів.

Зав'язалася масова бійка, яка переросла в антитерористичну операцію, яку СБУ оголосила в той же день. У Києві закрили метро, почалися масові виступи в інших містах України.

За результатами слідства встановлено, що події, як вранці 18 лютого, так і під час штурму Майдану ввечері, пов'язані між собою єдиним планом.

На озброєння силовикам були надані спецзасоби посиленої дії, які надійшли з РФ протиправним чином, не пройшли експертизи і деякі з них містили вкрай шкідливі речовини, які в ніяких спецзасоби країн світу не застосовуються.

Станом на 18 лютого були роздані шумові, газові гранати правоохоронцям. Був план застосувати максимально насильство до протестуючих, не зупиняючись перед вчиненням вогнепальних поранень, смертей, для того, щоб протестувальники опинилися в такій ситуації, щоб були змушені захищати своє життя і здоров'я.

Найкривавішим було протистояння на вул. Інститутській, де силовики відкрили вогонь по протестуючих з вогнепальної зброї, там загинули 105 людей, яких тепер називають Небесною сотнею.

Дуже прикро, що їх список продовжує поповнюватися і до сьогодення.

Ми завжди будемо пам'ятати нашого односельця, "Воїна світла", Полякова Євгена Олександровича, військовослужбовця 93-ї механізованої бригади, який брав участь у проведенні антитерористичної операції, був двічі поранений і героїчно загинув під с.Авдіївка Донецької області.

Вічна вам пам'ять, наші герої!

Категорія: Головні події | Переглядів: 433 | Додав: Taurus57404 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Історичні пам'ятки

На території Великокардашинської територіальної громади є безліч історичних памяток.

Докладніше...

Офіційні сайти
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Календар
Календар України
Курс валют
курс доллара к гривне
banker.ua

Власник сайту: Великокардашинська сільська рада © 2008-2024

вул. Миру, 19, с. Велика Кардашинка, Голопристанський р-н, Херсонська обл., 75610,
Тел./факс (05539) 3-24-75, тел. 3-24-42, 3-24-95, 4-05-22
Е-mail: kardashinka@ukr.net